Populus trichocarpa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Populus trichocarpa
Тополя бальзамічна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Вербові (Salicaceae)
Рід: Тополя (Populus)
Секція: Populus sect. Tacamahaca
Вид:
P. trichocarpa
Біноміальна назва
Populus trichocarpa
Синоніми

Populus balsamifera subsp. trichocarpa (Torr. & A.Gray ex Hook.) Brayshaw

Тополя бальзамічна[1] (Populus trichocarpa, також відома як тополя волосистоплода[2], каліфорнійська або чорна) — вид дерев, рідний для західної частини Північної Америки.

Поширення та середовище існування[ред. | ред. код]

Росте на Західному узбережжі Північної Америки від південної Аляски до Каліфорнії (Канада, США, Мексика). Також культивується.

Опис[ред. | ред. код]

Молоде дерево має прямий стовбур з вузькою пірамідальною кроною. Спочатку швидко росте й може вирости до 35 м і в дорослому житті характеризується нерегулярною, широкою, відкритою кроною. Кора гладка і зеленувато-жовта в молодому віці. У старості, кора відшаровується і стає темно-сірою з неглибокими канавками. Стовбур діаметром 1–2(4–5) м. Листки від яйцеподібних до вузьких, від в основному усічених до серцеподібних біля основи, загострені на вершині. Листя довжиною 7–12 см і шириною 3–8 см. Черешки непомітні й дуже короткі, у молодого листя запушені, у старих — голі. Чоловічі сережки довжиною 7–10 см, квітки з торочкуватими лусочками, тичинок 20–30(40–60). Жіночі сережки завдовжки 15–20 см. Плодові коробочки великі, 3-, 4-створчаті, яйцевиді, загострені. Насіння забезпечене рясними волосками. При дозріванні й розтріскуванні коробочок, насіння розноситься вітром. 2n=38. Розмножується насінням, утворює кореневі паростки, дуже добре розмножується черенками.

Використання[ред. | ред. код]

Широко використовується для прикраси і для заготовлення лісоматеріалів.

Тополя бальзамічна відома як модельний організм в ботаніці. Його повна послідовність генома була отримана в 2006 році. Це перший сексентирований вид дерев, геном якого містить найбільшу кількість генів, знайдених в будь-якому організмі.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Гайда Ю.І., Яцик Р.М. Щодо доцільності створення й культивування генетично модифікованих дерев // Лісівництво і агролісомеліорація. — 2009. — Вип. 116. — С. 183–189.
  2. Висоцька Н.Ю. Перспективи використання гібридних тополь в Україні на прикладі клону "Дружба" (Populus Trichocarpa Torr. & Gray × Populus Laurifolia Ldb.) // Науковий вісник НЛТУ України. — 2014. — Вип. 24.9. — С. 54–60.